Tiramisu, un desert cu o istorie de peste 60 de ani, si-a facut un renume mondial, direct din bucataria italiana. Evident, acest desert a fost reinterpretat in fel si chip, in functie de vremuri si tarile de adoptie. Tiramisu este un desert caracterizat prin montarea straturilor de biscuiti sau piscoturi, inmuiate in cafea, suprapuse cu mai multe etaje de mascarpone fin. Numele de tiramisu provine de la ” te tira su”, in limba veneta, care se traduce prin „a trage in sus” sau „a-ti ridica spiritul”.
Tiramisu traverseaza mari si oceane
Spre deosebire de cannoli sau sfogliatelle, deserturile cele mai cunoscute din Italia, tiramisu (felie de prajitura sau pahar umplut cu straturi de mascarpone, pandispan, piscoturi, stropit cu espresso si presarat cu praf de cacao) nu face parte din „scoala traditionala” a deserturilor tipic italiene.
Aparitia tiramisu in America a avut loc in anii 80, iar de atunci acest desert a fost reinterpretat de nenumarate ori, de la cofetar la cofetar. In 1985, Marian Buros s-a intrebat cum a ajuns tiramisu in New York. De atunci, acest desert si-a facut locul in meniurile dulci ale multor locatii din suburbiile New York-ului, inclusiv in trattoria lui Valerie Auferio, Front St. Trattoria din Red Bank, New Jersey, unde proprietara vindea, zi de zi, cantitati insemnate din acest desert.
Dupa America, tiramisu a inceput sa fie prezent in tot mai multe cofetarii Paris, inclusiv in meniul Le Relais Plaza, unde a fost prezentat drept „Tiramisu – creatie 1987”, un desert creat din biscuiti cu spuma de Mascarpone, cafea si lichior.
Tiramisu, desertul fara paternitate
Una dintre cele mai cunoscute povesti ale aparitiei acestui desert o are in prim plan pe Ada Campeol care, aflata in perioada de alaptare a fiului ei, povesteste cum soacra sa ii oferea biscuiti, cafea si un ou fiert. De aici i-a venit ideea lui Roberto Linguanotto, care a mai adaugat 3 ingrediente: frisca, mascarpone si chiar unt.
Incepand cu 1960, restaurantul Le Beccherie, condus de familia Adei Campeol, si pana la inchiderea sa, in 2014, a fost recunoscut la nivel mondial drept inventatorul tiramisului, desi multi chefi internationali se zbat pentru acest titlu.
Celeste Tonon, proprietara restaurantului Celeste, deschis in 1970, sustine ca adevaratul creator al desertului este Speranza Garatti, despre care povesteste ca le servea musafirilor desertul intr-o ceasca, sub denumirea de „Imperiale coppa”.
Indiferent cine a fost creatorul tiramisu, guvernului regional al Veneto, o zona aflata in NV Italiei, sustine ca acest desert a fost creat pe pamantul sau, motiv pentru care a cerut Uniunii Europene sa o recunoasca drept Specialitate Traditionala Garantata.
Un dulce simplu de realizat
Daca vrei sa faci acasa un tort tiramisu cu piscoturi si mascarpone si frisca delicios, nu trebuie sa ai cunostinte de cofetarie, ci doar sa ai la indemana ingrediente de calitate si putin timp liber.
Iata care sunt ingredientele:
Piscoturi;
Cafea neagra, espresso, cu un shot de lichior;
4 oua, 8 linguri de zahar, 250 g de branza mascarpone, pentru crema.
Clatitele tiramisu, extrem de populare
Clatitele tiramisu au devenit extrem de populare in intreaga lume. Este o reteta simplu de realizat, cu ingrediente putine, pentru care nu iti trebuie indemanare. Reteta se numeste astfel deoarece are la baza elementele comune cu tiramisu (cafea, piscoturi, mascarpone), plus condimente.
Iata care sunt ingredientele pentru clatite:
3 oua;
300ml lapte;
200gr faina;
Zahar vanilinat;
150 mililitri de apa minerala;
25 grame cacao;
1 praf de sare;
1-2 lingurite de esente, dupa gust.
In ceea ce priveste umplutura sunt necesare:
500gr mascarpone;
200 mililitri de smantana pentru frisca;
4 linguri zahar pudra;
1-2 lingurite de esente preferate;
8 piscoturi;
2 lingurite zahar;
250ml apa fierbinte.
Prima data se prepara aluatul de clatite. Se mixeaza ouale cu laptele si esentele preferate. Intr-un bol se amesteca cacaua cu faina, zaharul vanilinat si praful de sare, dupa care se adauga peste compozitia lichida. Se amesteca pana la omogenizare, dupa care se adauga 150 de mililitri de apa minerala. Apoi se pun in tigaia incinsa, se prajesc si se lasa la racit.
Pentru crema se mixeaza frisca lichida, se adauga treptat mascarpone, zahar pudra, esente. Pentru hidratarea piscoturilor se prepara cafeaua sau ciocolata calda. Atunci cand clatitele s-au racit, se ung cu mascarpone, apoi se trece cate un piscot prin cafea si se adauga peste clatita. Clatitele se ruleaza, se pun la rece cam 2 ore, apoi se savureaza cu frisca si cacao presarata.
Am fost impresionat de detaliile oferite in acest articol. Autorul a facut o analiza amanuntita a caracteristicilor produsului si mi-a fost de mare ajutor in procesul de cumparare.
Ma bucur ca am gasit acest articol pentru ca ma ajuta sa iau o decizie informata in privinta achizitionarii produsului. Recomand tuturor sa il citeasca inainte de a face o achizitie.
Articolul este foarte bine structurat si ofera informatii utile despre produsul prezentat. Imi place ca sunt prezentate atat avantajele, cat si dezavantajele acestuia.
Articolul mi-a starnit curiozitatea sa explorez gama variata de produse disponibile pe Shopimeo. Apreciez modul detaliat in care sunt prezentate informatiile despre fiecare produs, facilitandu-mi decizia de achizitie.
Este impresionant cat de bine sunt descrise caracteristicile fiecarui produs prezentat pe site-ul Shopimeo. Articolul m-a convins sa imi fac cumparaturile de pe acest site, avand incredere in calitatea produselor.
Am descoperit multe informatii utile citind acest articol despre produsele de pe Shopimeo. Sunt incantat de calitatea produselor prezentate si de varietatea optiunilor disponibile pentru clienti.
Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra produselor disponibile pe site-ul Shopimeo. Sunt impresionat de diversitatea gamei de produse prezentate si cu siguranta voi reveni pentru a face achizitii.